Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bukta

2009.04.14

Kép 

 

 

 

 

 

 

 

Bukta, ahogy mi szeretjük. A párom kedvence, hetente csinálom mostanában :)) Ez tuti recept, mikor először csináltam is azonnal sikerült. Kezdőknek is ajánlom simán.

Hozzávalók:

Fél kg liszt

2 dkg élesztő

1+3 dl tej

1/2 + 5 dkg cukor

egy csipet só

2 tojás sárgája

6 dkg vaj vagy margarin

2 dl olaj (a tepsi kikenéséhez, és a bukták bekenéséhez)

egy üveg sűrű lekvár

Elkészítés:

Az élesztőt megfuttatom az 1 dl tejben fél dkg cukorral. A két tojássárgát elkeverem a három dl tejben a csipet sóval és a cukorral. A lisztet nagy tálba teszem, és a közepébe lyukat fúrok. Három evőkanál lisztet kiveszek a közepébe, ezt belekeverem a felfuttatott élesztőbe és kovászt csinálok. Ezt a kovászt öntöm a lyukba, majd hozzáöntöm a tejes-tojásos-cukros löttyöt is. Fakanállal hólyagosra keverem (már cuppog a tészta, és szuszog és nagyon elfárad a kezed, na akkor hólyagos). A közben felolvasztott vajat vagy margarint hozzákeverem, azzal is jól kikeverem, végül kicsit kézzel is rásegítek a gyúrásra, hogy cipó legyen belőle. Majd konyharuhával letakarom, és langyos helyen kelesztem. (Nyáron kiteszem a napra, télen a radiátorra, ha egyik sincs, akkor melegvízbe állítom a tálat, amiben kel) 1 óra kelesztés után lisztezett deszkára borítom, és átgyúrom. Aztán kinyújtom kb egy cm vastagra, és kis négyzeteket vágok éles késsel. Egy evőkanál lekvárt teszek minden négyzetre, és összehajtom, jól összeragasztom minden oldalról, hogy ki ne folyjon a töltelék sütés közben. Tepsiben szorosan egymás mellé teszem, de előtte a tepsit nagyon vastagon kiolajozom. Ha tele van a buktákkal a tepsi, akkor a tetejét, meg a bukták találkozásánál levő részt pláne kikenem olajjal, majd letakarom, és fél órát pihentetem.

Előmelegítem a sütőt 200C-ra, és légkeveréses üzemmódban kb. 10 perc alatt megsütöm.

 

(Köszönet a receptért Horváth Ilonának!)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

:)))))))))))))))))

(marcsika27, 2010.01.04 19:26)

Én is csatlakozom,isteni,könnyü elkésziteni,hamar megsül,csak nem tudok annyit csinálni belöle hogy 2 napig elég legyen mert még aznap elfogy:))

bukta

(Lilu, 2010.01.03 22:32)

Egészségetekre Manu! Én is imádom!

Budapest

(Manu, 2010.01.03 17:46)

Lilu, ez isteni finom!!!

 

 

Képgaléria



Archívum

Naptár
<< Június / 2017 >>