Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Francia almatorta

2009.11.04

Kép 

 

 

 

 

 

 

 

Stahl Judit egyik szakácskönyvében találtam rá a receptre, és már miközben olvastam nagyokat nyeltem. Aztán egy szép napon úgy döntöttem, hogy kipróbálom, és mivel számomra elég misztikumnak hangzott, hogy a teflon serpenyő nyelét burkoljam alufóliába és tegyem a sütőbe, ezért inkább tortaformában készítettem el, de teljesen jó lett így is az eredmény. :)

Hozzávalók:
a tésztához:

10 dkg  (hideg) vaj

5 dkg porcukor

20 dkg liszt

5 evőkanál hideg víz

1 tojás sárgája

a töltelékhez:

1 kg alma

20 dkg cukor

10 dkg vaj

Elkészítés:

A porcukrot keverjük össze a liszttel és nagy lyukú reszelőn reszeljük hozzá a hideg vajat. A kezünkkel gyúrjuk morzsává az egészet, majd adjuk hozzá a tojássárgát meg a vizet, hogy az egész egy tésztává álljon össze, majd folpackba csomagolva tegyük a tésztát a hűtőbe (legalább fél órára, de én órákra ott hagytam, míg az alma elkészült)

Az almát hámozzuk meg, magvaljuk ki, majd szeleteljük vékony szeletekre. Közben egy serpenyőben, lassú tüzön, olvasszuk meg a vajat, és ha felolvadt adjuk hozzá a cukrot. Mikor a cukor elolvadt adjuk hozzá az almát, és fedő alatt pároljuk puhára, miután jól összekevertük. Ha megpuhult vegyük le róla a fedőt, és addig sütjük még nagyobb lángon míg a cukor karamellé nem válik. Ezután én átöntöttem egy üveg tortaformába, és ott hagytam kihűlni. Mikor kihűlt az alma elővesszük a tésztát a hűtőből és meglisztezett lapon kinyújtuk, kicsit nagyobbra, mint a tortaforma, és ráborítjuk az almára a tésztát, úgy hogy a széleit körben az alma alá tuszkoljuk a tésztának.

Előmelegített 200C-os sütőben 25 percig sütjük. Várunk néhány percet, míg a cukor megint meg nem dermed kicsit, azután kiborítjuk egy tányérra. Vanília fagyival, tejszínhabbal ajánlják fogyasztani, nálunk úgy ahogy volt elfogyott, még melegjében minden egyéb kiegészítő nélkül, így nincs arról adatom, hogy milyen lehet az említett kiegészítőkkel. Anélkül is isteni, még a morzsáin is összeverekedtünk :) - persze csak képletesen.

Köszönet Stahl Juditnak az isteni receptért!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Képgaléria



Archívum

Naptár
<< Június / 2017 >>