Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Máglyarakás

2009.10.11

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

Máglyarakást akkor szoktam csinálni, amikor megmarad pár kifli, ami már nem finom megenni, mert szikkadt, de tökéletes ilyenkor pl a máglyarakásba (vagy mákos gubába, vagy kiflifelfújtba :)) - nekem a három közül a máglyarakás a kedvencem.

Hozzávalók:

20 dkg szikkadt kifli (4-5 db, a nagyságtól és a minőségtől függően)

3 tojás

10 dkg cukor

fél liter tej

10 dkg cukor

3 dkg vaj (plusz kevés a forma kikenéséhez)

10 dkg darált dió

1 marék mazsola

Fél kg alma (kimagvalt, hámozott)

3 evőkanál baracklekvár (házit érdemes, én mindig sajáttal csinálom, persze akinek nincs annak jó a bolti is)

Elkészítés:

A kifliket karikára vágom. A tojások sárgáját kikeverem a cukorral, hozzáadom a megolvasztott vajat, aztán hozzáöntöm a tejet, ezzel is összekeverem. A kiflikre borítom a tejes keveréket, hagyom, hogy megszívják magukat (néhány perc). Egy tűzálló tálat kivajazunk, az aljára simítjuk a kiflis-tejes keveréket, amibe mazsolát is keverünk (tipp: lehet a mazsolát rumba áztatni előtte egy kicsit, pikánsabb ízt ad neki, én a gyerekek miatt nem így szoktam mostanában, de nagyon finom úgy is). Aztán rászeleteljük vékony szeletekben az almát. Az egészet előmelegített kb. 200 C-os sütőbe toljuk és 30 percig sütjük. Közben a tojások fehérjét kemény habbá verjük habverővel, ha már olyan kemény, hogy nem esik ki a tálból mikor megfordítjuk a tálat, akkor jó. Belekeverjük a baracklekvárt, óvatosan, hogy ne törjön össze a hab. Majd az almára simítjuk. A sütőt levesszük 150 C-ra és 10-15 percre visszadugjuk, hogy a hab kissé megpiruljon, és jól felemelkedjen.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Bp 1213 kolozsvári utc

(Varga Eszter, 2013.01.21 20:47)

KEDVES LILU! Tökéletes a recepted. De én kifli helyett- kalácsot kakaósat szoktam tenni. Ügyi vagy igy tovább..

 

 

Képgaléria



Archívum

Naptár
<< Január / 2018 >>