Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zserbó (a kedvenc sütim)

2009.04.16

Zserbó:

 

Hozzávalók:

35 dkg liszt

1 tojás

5dkg cukor

20 dkg margarin

1 dl tej

1 dkg élesztő

csipetnyi sütőpor

 

töltelékhez:

12dkg darált dió

12 dkg cukor

20 dkg baracklekvár

 

bevonathoz:

1 tábla étcsoki vagy tortabevonó

étolaj

 

Az élesztőt langyos tejben egy kis kávéskanál cukorral vagy egy kockacukorral felfuttatod. A lisztet a margarinnal elmorzsolod, hozzáöntöd a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a sütőport és jól összedolgozod. Ha kicsit ragacsos lesz a tészta az nem baj, kevés lisztet még szórhatsz bele, hogy formálható legyen. A tésztát három egyenlő részre osztod. Kilisztezett lapon, lisztezett sodrófával kinyújtod az első lapot nagyon vékonyra (1-2 milliméteresre, mert miután megkel megduzzad). Belefekteted a sütőpapírral bélelt tepsibe (tepsi mérete kb. 35*25cm). Ez a lapot megkened vastagon baracklekvárral. Aztán rászórsz darált diót, majd cukrot egyenletesen. Utána a következő lapot nyújtod, ráfekteted, ugyanúgy megkened, megszórod. Végül az utolsó lapot ugyanúgy nyújtod, ráfekteted. Megszurkálod a tetejét villával.

Fontos, hogy csak az utolsó lap takarja teljesen a tepsit, az alsó lapok ne érjenek teljesen a tepsi széléig (levághatod körbe), mert kelésnél nyúlik a tészta.

Utána konyharuhával lefedve a tepsit egy órát pihenteted a tésztát.

Majd hideg sütőbe tolod és kb 180 C-on sütöd meg, míg a teteje nem lesz barnás.

 

Ha kihűlt, akkor rakod rá a csokimázat.

Csokimáz készítés: a csokit kis darabokra tördeled és egy evőkanál étolajjal megöntözöd egy edényben. Egy edényben vizet forralsz, rárakod a tetejére a csokis edényt, ami a gőz fölött megolvad, kicsit lehet átkeverni közben fakanállal. Az étolajtól szép fényes lesz a csokimáz.

 

Mikor a csokimáz megdermedt, lehet szeletelni.

 

Ha vajjal csinálod a csokimázt olaj helyett ,akkor hamarabb megdermed, viszont nem lesz olyan szép fényes.

 

(Köszönet Horváth Ilonának a receptért)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Képgaléria



Archívum

Naptár
<< Június / 2017 >>