Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lencse főzelék

2009.10.11

Kép 

 

 

 

 

 

 

 

Az egyik kedvenc főzelékem, könnyen elkészíthető és nagyon finom, ráadásul a lencse tele van értékes tápanyagokkal. Én nem a hagyományos verziót csinálom, hanem kicsit pikánsan, mustárral és tárkonnyal.

Hozzávalók:

Negyed kg lencse

3 babérlevél

5-6 szem egész fekete bors

6 gerezd fokhagyma

1 evőkanál tárkony

5 evőkanál mustár

3 evőkanál liszt

1 dl olaj

1 pohár tejföl (2dl)

Elkészítés:

A lencsét két órával a főzés előtt beáztatjuk vízbe, úgy hogy először átmossuk a lencsét, átválogatjuk, hogy ha van benne valami nem beleillő az kikerüljön belőle, aztán ázatatjuk be annyi vízbe, ami jó kétszeresen ellepje (mert dagad). Két óra elteltével az áztató vizével együtt feltesszük főni, beledobáljuk a babérlevelet, a borsot, az apróra vágott fokhagymát, és hagyjuk megpuhulni teljesen a lencsét (ez jó háromnegyed óra is lehet). Ha megpuhult belekanalazzuk a mustárt, beleszórjuk a tárkonyt és ízlés szerint sózzuk. Egy kicsit főzzük még. Közben elkészítjük a rántást, olaj felhevít kislábosban, belekeverjük a lisztet és míg kis színt nem kap a liszt kevergetjük. Ezután a rántásra kis vizet öntünk és belekeverjük a főzelékbe, majd a pohár tejfölt is. Egyet rottyantjuk és készen is van.

Sült virslivel vagy fasirttal a legfinomabb.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

vélemény - borzalmasan rossz

(bettus, 2012.08.12 14:17)

Megcsináltam. Nagyobb adagban. Ami persze az én hibám, hisz még 1x sem készítettem lencsefőzeléket, ezért jobb lett volna, ha elsőre inkább egy kisebb adaggal kezdem. Amikor már ott tartottam, hogy most jöhet a mustár - elgondolkoztam. Beletettem üsse kavics, ez van a receptben. Na mikor a legvégén megkóstoltam, hogy kell-e még bele valami, hát mondom ez megy szépen a kutyáknak. Borzalmas az íze a mustártól és a tejföl sem dobja föl egyáltalán, sőt inkább csak elrontja.
Én ilyen rosszat még nem ettem ( pedig nem kezdő szakács vagyok ), de ez csak egy vélemény a sok közül. Ízlések és pofonok...

herbalencounter@gmail.com

(neverke, 2011.07.14 06:46)

Koszonom, kiprobaltam (voros lencsebol ugyan, de) nagyon finom lett!

érd

(kukolo, 2010.05.15 16:41)

szarrrrrrrrrrrrr

budapest

(matyoka, 2010.05.15 16:40)

tök király

Lencsefőzelék - Bojana módra*

(Bojana, 2009.10.11 22:28)

Nyers füstölt csülköt vásárolok, majd odateszem hideg vízbe megfőni. Teszek mellé bőven fokhagymát, sőt egy fej vörihagymát is. Amikor a f.csülök puhára főtt, megvárom, amíg a vízében kihűl, akkor sokkal szaftosabb lesz. Majd zománcos, vagy porcelántálba teszem, fóliával letakarom, ha nyár van, akkor hűtőben tárolom amíg készen lesz a főzelék. - A lencsét főzés előtti napon beáztatom. Ha nyár van és meleg, akkor vízzel együtt - lefedve - teszem a hűtőbe. Természetesen alulra, ahol nem fagy meg! Majd többszöri váltott vízben lemosom és felteszem főni a leszűrt füstölt lében. Ha kevés a lé, akkor hozzáöntök, a lényeg a lencsét ellepje, sőt 2 ujjnyi ,,magasságban" legyen a vízoszlop! Ilyenkor Knorr füstölthús-ízű kockával pótolom. De vigyázz! Nehogy túl sósra sikeredjék! * Amikor kész, vöröshagymát apróra vágok, majd zsíron megüvegesítem. Ráhintek kevés lisztet, majd félrehúzva kicsit meghűl, akkor bele a pirospaprikát. Ezzel a vöröshagymás rántással berántom a lencsét. Megkóstolom, s ha kell, mert nem elég sós, utána sózom. Ha túl süs, ne ess kétségbe! Egy meghámozott NYERS KRUMPLI minden felesleges sót magába szív! Akkor krumplival visszateszem kicsit főni. Majd a krumplit kidobom. De van olyan, aki szereti... a füstölt husival. - Most jön a java: ecetes tormát keverek bele! + kevés mustárt! - Nem lehet érezni a torma ízét, csak azt, hogy a főzelék rendkívül pikáns, különleges az íze. Hja! Egy lehellllletnyi cukor és bőven tejföl! De valóban csak egy pici, pár csepp citromlével készre savanyítom. Jó étvágyat! A főtt füstölt csülköt felszeletelem, s külön kistányéron a főzelék mellé kínálom. *** De! Olcsóbb változatban: Knorr füstölt kockával bolondítom meg a lencsefőzeléket, a többi minden ugyanaz az ecetes torma, a mustár és minden. De ilyenkor feltétnek karikára vágott párizsinak a széleit bevágom, hogy ne ugorjon össze, majd forró zsírban/v./olajban megsütöm - szép pirosra... S, ez a feltét vagy tükörtoji! Jó étvágyat!

 

 

Képgaléria



Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2014 >>