Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sárgaborsó főzelék

2009.06.17

Nóri  barátnőmnek, meg mindenkinek aki szereti :)

Hozzávalók:

25dkg sárgaborsó

1 kis fej hagyma

2-3 gerezd fokhagyma

1-2 sárgarépa

1 babér level

1 liter alaplé (lehet vízből és leveskockából csinálni) vagy sima víz

olivaolaj (1 dl kb)

Elkészítés:

Előző nap áztassuk be a borsót.

Szűrjük le a beáztatott borsót és mossuk át alaposan.

A hagymát pirítsuk meg olíva olajban egy-két percig, adjuk hozzá a borsót és engedjük fel  dupla annyi alaplével vagy vízzel. Adjuk hozzá a sárgarépát, a babér levelet és nyomjuk bele a fokhagymát.

Fedő alatt főzzük pépessé kb 1 órán át. Nézzünk rá, kavarjuk meg néha-néha, és ha szükséges, adjunk hozzá még levest vagy vizet.

Amikor puha, vegyük ki a babérlevelet, és robotgéppel turmixoljuk össze.

Díszítsük egy csipet paprikával, tejföllel vagy petrezselyem zöldjével.

Ez egy extrább verzió volt (természetesen finomabb is), de lehet csinálni rántással is:

Az előzőleg beáztatott sárgaborsót kétszeres mennyiségű vízben megfőzöd pár babérlevél társaságában. Aztán csinálsz 1 dl olajjal és 3-4 kanál liszttel egy rántást, amikor megfőtt a borsó (kb. fél-3/4 óra, attól függ mennyit ázott) kiveszed a babérlevelet, berántod. Belenyomsz 1-2 gerezd fokhagymát, sózod. Hagyod egyet forrni. Ha nem fő szét rendesen a borsó lehet turmixolni. A végén két kanál tejfölt belekeversz és kész is.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

norb.bika@citromail.hu

(norbi, 2011.06.21 15:16)

lehetne kefirrel és keményítővel mert nem hízlal annyira

Sárgaborsó főzelék - Nagymamámtól

(Bojana, 2009.10.11 22:12)

A sárgaborsót több órával a főzés előtt beáztatom. Majd jól lemosom, mert a víze olyan, mintha ,,ultrás" lenne, mert ,,habzik". Vöröshagymát apróra vágok, majd kevés zsíron/v./vajon megüvegesítem. Ráteszem a s.borsót, s annyi vízet, hogy ellepje. Sót, összepréselt fokhagymadarabot, kevés törött borsot, lehelletnyi cukrot. Lassú tűzön puhára főzöm. Amikor kész. Félrehúzom, kicsit hűlni hagyom, majd belekeverem a tejfölt, melybe beletettem a pirospaprikát és a kevés lisztet. Óvatosan keverem, nehogy a tejföl ,,összeugorjon"... Mert az nagyon randa és gusztustalan lenne! Ezért kell várni, amíg kicsit meghűl. A forrótól a tejföl összeugrik! Kiskanállal megkóstolom, s pótolom, ha kell a sót, a borsot, a kevés fekete törött borsot. - Tetejére lisztben megforgatott, hirtelen kisütött vörihagymakarikákat kínálok! - vagy sűlt oldalast... Természetesen, akkor a szaft is megy - rendesen...

 

 

Képgaléria



Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2014 >>