Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Töltött csirke

2009.10.31

Közkívánatra Gergő barátom kedvéért, és egy Gabriella nevű ismeretlen kedvéért:

A töltött csirkét én nem egyben csinálom, hanem szétdarabolom részeire a csirkét, és a combot egyben hagyom (alsó-felső) annak a bőre alá rakok tölteléket, illetve a mell bőre alá. Csináltam már egyben is, de úgy sokkal tovább sül, és nekem valahogy jobban ízlik, ha külön-külön vannak a részek, de mindenkinek a saját ízlésére bízom.

Hozzávalók:

1 db csirke (jól megtisztítva a bőre, teljesen toll és tok mentesen, de épen)

1 zsemle

2 egész tojás (az egyiket főzzük meg 10 percig forrásban levő vízben)

25 dkg gomba

1 csokor petrezselyem

6 evőkanál olaj

25 dkg csirkemáj

1 fej vöröshagyma

kb 3 dl tej

1 evőkanál majoranna

só, őrölt bors ízlés szerint

(esetleg egy maréknyi főtt zöldborsó)

Elkészítés:

Tehát a csirkét vagy egyben hagyjuk, vagy feldaraboljuk a fent leírtak szerint. A lényeg, hogy a bőre teljesen tiszta legyen és ép, ne legyen sérült sehol. Kicsit fakanál nyelével alá lehet nyúlni, hogy elváljon a husitól, de ne sértsük meg erre nagyon figyeljünk, különben kifolyik belőle a töltelék. Ezután sózzuk, borsozzuk, és majorannával is bedörzsöljük, hagyjuk állni. Közben elkészítjük a tölteléket, a zsemlét áztassuk be a tejbe, míg teljesen el nem ázik, aztán nyomkodjuk ki. Adjuk hozzá az egy nyers tojást, és a főttet is csíkokra vágva, az apróra vágott csirkemájat, a felaprított petrezselymet, és a gombát, ami előtte apróra vágott vöröshagymán szintén kis darabokra vágva megpirítottunk. (Lehet hozzá adni zöldborsót is, attól csak finombabb, rontani nem ront rajta az biztos, de lehet a gombát kihagyni és csak borsót, szóval itt lehet variálni az összetevőkkel) Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Itt írnám le, hogy az őrölt borsnak és a vele készült ételeknek egészen más az íze és az illata, ha frissen őröljük, mintha már kész őrölt borssal dolgoznák, én mindig frissen őrölöm minden kajába a borsot. Jól összedolgozzuk a tölteléket, majd betöltjük a comb és mellbőr alá, úgy hogy ne lyukadjon ki a bőr, és a végét betűzzük fogpiszkálóval vagy hústűvel. Fog kimaradni töltelék, ezt én mellé szoktam tenni a kiolajozott tepsiben vagy tűzálló edénybe, amibe belepakolom a megtöltött csirkerészeket, meg a töltetleneket is (szárny, hát). Előmelegített 170C-os sütőben sütjük kb. 1 órát, és ebből kb 40 percig alufólia alatt. Akkor van kész, ha szép pirosra sült a bőre.

Ha valaki egyben hagyja a csirkét, akkor ugyanúgy a combok és a mell bőr alá tudsz tölteléket pakolni, illetve a csirke belsejébe a megmaradtat. Én ilyenkor sütőzacsiban szoktam sütni, és ezt is kb a sütés felénél kivágom, és anélkül sütöm tovább.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Képgaléria



Archívum

Naptár
<< Július / 2018 >>