Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Töltött káposzta

2009.05.18

Kép 

 

 

 

 

 

 

 

Előre is elnézést, de a recept az hatalmas családi adagra van, mert a savanyított káposztafejet általában egyben adják, és ilyenkor én az egészet megcsinálom. Persze le lehet fagyasztani. Meg mindig azt szokták mondani az "öregek", hogy a töltött káposzta felmelegítve az igazi, és ez még hűtőben is sokáig eláll.

A másik megjegyzésem, hogy a töltött káposztának rengeteg verziója van, sokan tesznek bele füstölt húst, meg van aki a tölteléket rizs helyett kukoricadarával vagy gerslivel csinálja. Én azt a verziót írom le, amit mi szeretünk.

Hozzávalók:

1 savanyított káposztafej

1kg savanyú káposzta

1 csomag bacon

2 bögre rizs

2 tojás

babérlevél, fokhagyma, őrölt kömény

olaj

2 fej vöröshagyma

pirospaprika fűszerőrlemény

fél kg darált sertéshús vagy pulykacomb

Elkészítés:

A káposztafejet leveleire szedjük, és minden levélből kivágjuk a közepén a vastag eret, így meg is feleződnek a levelek. A savanyúkáposztát kimossuk, nem áztatjuk, csak egyszer átmossuk.

A rizst megfőzzük félig vízben, majd leszűrjük és a darált húshoz adjuk, amibe beleütjük a két tojást, belenyomunk 5 gerezd fokhagymát, sózzuk, piros paprikával megszórjuk, majd jól összekeverjük. Ezután ezt a tölteléket kicsi hurkát formázva belőle belecsavarjuk a kierezett megfelezett levelekbe, a végeit benyomkodjuk.

A vöröshagymákat apróra vágjuk, a bacont szintén, a bacont kevés olajon megpirítjuk erre szórjuk a vöröshagymát, amit üvegesre párolunk a bacon és az olaj keverékén. Levesszük a tűzről, fűszerpaprikát keverünk hozzá, majd visszatesszük. Ezután rádobjuk a káposztát, pár babérlevelet, 3-4 gerezd apróra vágott fokhagymát, sót, kevés őrölt köményt és erre helyezzük a töltött leveleket, majd az egészet felengedjük vízzel, hogy pont ellepje (jó nagy fazekat kell választani) aztán elkezdjük főzni. Kb. másfél-két óra alatt fő meg. A levét jól elfővi.

Drága Maminktól tanultam, hogy mikor megfő az egész akkor egy tepsibe kirakom a káposztát, rá sorban a töltött leveleket (mindegyiket egy-egy baconbe beletekerve) és megsütöm a sütőben, míg a bacon szépen meg nem pirul. Na így nagyon finom. De ha ezt az utolsó műveletet kihagyjuk, úgy is finom.

(anyukámtól és nagymamámtól és párom nagymamijától tanultam)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

laszloczky.eva@t-online.hu

(Lászlóczky Éva, 2010.01.11 18:02)

Szia, Hmmmm.... ollan ízletesen írtál az étkektől, hogy azonnal ugrott vagy két kilót a mérleg. :)
Én is ezeket az egyszerű, de nagyszerű hamikat szeretem főzni, de majd küldök egy jó kis receptet a hagymás pulykásat! Ha akarod...
Én egyébként itt is vagyok:
www.budaiotthon.eoldal.hu
Nézz bele, igaz, még építem, de nemsoká kész lesz.
Szép estét!
Éva

 

 

Képgaléria



Archívum

Naptár
<< Június / 2017 >>