Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bodzaszörp

2009.05.24

Kép 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Apa nagyon szereti, és ezért egyszer kerestem egy receptet a neten, és kipróbáltam, annyira finom lett, hogy azóta rendszeresen csinálom bodza szezonban. Ez a verzió inkább ivólé, mint szörp, mert kb fele-fele arányban kell vízzel vagy bubis vízzel higítani, és hűtőben kell tárolni. Azért preferálom ezt, mert bár nem tartós, azaz csak néhány hétig áll el, de nincs benne semmi tartósítószer, vagy egyéb mesterséges anyag (na jó, leszámítva a citromsavat, ami azonban a szelíd E-k közé tartozik).

Hozzávalók:

1db  5 literes befőttes üveg :))) 

15 db bodzavirág (kinyílt, de nem hulló, rovarmentes, lehetőleg nem autóút mellett szedett)

2 db citrom

fél csomag citromsav vagy fél doboz citrompótló

1 kg cukor

4 liter víz

Elkészítés:

A vízből, cukorból és a citromsavból vagy pótlóból szirupot főzünk, majd kihűtjük. A bodzavirágokat megmossuk alaposan, majd egy jól kimosott befőttes üveg aljára rakjuk. A két citromot is jól lesikáljuk, aztán karikákra vágjuk és szintén az üvegbe szórjuk. Erre öntjük a kihűlt szirupot. És nem napon 3-4 napig tároljuk lefedve. Ekkor leszűrjük, és tiszta üvegekbe öntjük finom szűrőn át (hogy az apróbb darabkák is kiszűrődjenek). Hűtőben tárolandó, hetekig eláll, de addig úgyis eláll. Kb. fele-fele arányban kell higítani vízzel vagy szódával.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

dunaújváros

(kovács éva, 2011.05.09 18:02)

Én is pont így készítem, de ha valaki karácsonykor is szeretne belőle inni, fagyasztóban tárolja ásványvizes üvegben:)

 

 

Képgaléria



Archívum

Naptár
<< Január / 2018 >>