Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Burgonyafánk

2009.06.02

Kép 

 

 

 

 

 

 

 

Ez nemcsak köretnek isteni, hanem csak úgy magában is. Van egy barátnőm, akik ha érkeznek hozzánk vendégségbe mindig ilyet rendelnek. Anyuka és kislánya imádják, és nem győzik falni. :)

Hozzávalók:

1 kg burgonya

4 dkg élesztő

1 dl tej

1 kávéskanál cukor

1 tojás

annyi liszt, amennyit a tészta felvesz (azért nem tudok konkrét mennyiséget írni, mert minden krumpli más minőségű, és más víztartalmú)

1 liter olaj a sütéshez

Elkészítés:

A krumplit héjában megfőzzük, majd megpucoljuk és krumpinyomóval összetörjük. A tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd beletördeljük az élesztőt, és hagyjuk hogy felhabosodjon. A krumplihoz hozzáöntünk két bögrényi lisztet, egy tojást hozzáütünk illetve ráöntjük az élesztős tejet. Jól összedolgozzuk, sózzuk meg rendesen, hogy legyen íze. Ha szükséges még öntsünk hozzá lisztet. Olyan jól gyúrható, de kicsit ragacsos tésztát kell kapnunk. Ezután két lehetőség van, vagy hagyjuk az egészet úgy ahogy van meleg helyen kelni egy órát (konyharuhával letakarva), és majd a felforrósított olajba kanállal beleformáljuk 1 óra múlva, vagy amit akkor szoktam, ha nem köretnek készítem, hanem csak úgy falatozni: kinyújtom lisztezett deszkán 1 cm vastagra, kiszaggatom pogácsaszaggatóval és letakarva hagyom egy órát pihenni. Ezután sütöm meg felforrósított olajban. EGy a lényeg, az olaj jó forró legyen, mert különben felszívja a fánk és olajos lesz, és az olaj jó bőséges legyen, hogy ellepje a fánkokat, amik egyébként úgyis a tetején fognak úszni sütésnél, sőt lehet maguktól meg is fordulnak, így nem kell fordítgatni őket.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Képgaléria



Archívum

Naptár
<< Június / 2017 >>