Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kovászos uborka

2009.05.24

Kép 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez a legjobb - főleg a házilag készült - savanyúság. Krumplis tésztához pl elengedhetetlen ,de nagyon finom csak úgy zsíros kenyér mellé ropogtatni (még jobb, ha az zsíros kenyér sülthús zsír). Nagyon egyszerű házilag elkészíteni, de elengedhetetlen hozzá a napos időjárás. Egy időben mindig onnan tudtuk, hogy másnaptól tuti rossz idő lesz, ha elkezdtem uborkát kovászolni. És tutira megromlott mindig. A napokban megint uborka kovászolásra adtam a fejem, a férjem hazaért, és látta a teraszon az üveget, mire nagy viccesen megkérdezte: Kicsim, holnap esni fog? Mondom: Miért? Mire ő: Látom uborkát kovászolsz. Nem esett, elkészült, és nagyon finom lett. :))

Elengedhetetlen kellék egy nagy 5 literes üveg.

Hozzávalók:

2kg apróbb kovászolni való (fürtös) uborka

1 csokor kapor

1 vastag szelet szikkadtabb kenyér

1 nagyobb krumpli

3-4 gerezd fokhagyma

4 liter sós melegvíz

Elkészítés:

Az uborkákat alaposan megmossuk, meg is lehet kefélni körömkefével, majd kicsit az oldalukat bevagdaljuk. (ha nagyon kicsik nem muszáj bevagdalni) Alaposan kimossuk az üveget és az alját kibéleljük egy csomó megmosott kaporral. Beledobunk egy meghámozott, megmosott, elnegyedelt krumplit, és a megpucolt fokhagymákat egészben. (a krumpli a keményítő miatt kell, hogy jó ropogósak legyenek az ubik, a fokhagyma az íz miatt).Majd belepakoljuk a megtiszított uborkákat.  A vízet felforraljuk jó két marék sóval, majd ha langyosra hűlt az uborkára borítjuk. A tetejére rakjuk a kenyér szeletet, jól nyomkodjuk bele, hogy ellepje a víz, aztán a tetejét lazán letakarva (pl egy tányérral) napra tesszük. Ott tarjuk kb. 3-4 napig, míg jó tejszerű nem lesz rajta a folyadék, és az uborkák teljesen "meg nem érnek". Lehet kóstolgatni, mikor van már finom koviubi íze.

(anyukámtól tanultam)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Budapest

(Márti, 2011.10.05 08:24)

Van még egy módszer a koviubi téli tartósítására:mikróba treszed a kész,átszűrt uborkát levével együtt a legnagyobb fokozatra 5 percre,lezárod és hűvösre teszed.Karácsonyig eláll.

drkerenyijano@gmail.com

(Márti, 2011.10.05 08:20)

Szia Lilu! Az én családom is nagy koviubi rajongó,ezért továbbfejlesztettem az ismereteimet,hogy télen se maradjunk kovászolt savanyúság nélkül.Pontosan ezzel a módszerrel lehet csalamádét/télen is van hozzávaló/de csak káposztát savanyítani amíg süt a nap az ablakban,később a radiátoron.3-4 nap alatt kész a príma vitaminbomba.Próbáld ki! Üdv: Márti

5100 Jászberény

(Baranyi Erika, 2009.08.13 08:34)

Azt tudod,hogy már télire is eltehető a kovászos ubi.
Csak az a titka, hogy a vizet, mielőtt ráöntöd felforralod a sóval.
Majd mikor 3-4 nap múlva beérett az uborka jól leszűröd a levét,
lemosod az uborkát
és egy kis nátrium benzoátot teszel bele. Kesebb üvegekbe rakod.
Pár nap múlva letisztul a leve, télen olyan mintha frissen.

 

 

Képgaléria



Archívum

Naptár
<< Június / 2017 >>