Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hideg tejszínes meggyleves

2009.06.25

Kép 

 

 

 

 

 

 

 

Gyerekkoromban a nagymamáméknak volt néhány cigánymeggyfájuk, amin mindig roskadásig volt a sok-sok finom meggy. A nagymamám gyakran főzött meggylevest, és mikor este hazajöttünk a strandról felejthetetlen élményt nyújtott a jéghidegre hűtött leves. Azt az ízt máig az emlékeimben őrzöm. Hát ez a meggyleves majdnem olyan finom. De csak majdnem...

Hozzávalók:

Fél  kg meggy (kimagozva)

2 dl főzőtejszín

4 evőkanál étkezési keményítő

Fél citrom leve

30 dkg cukor

Elkészítés:

A meggyet egy fazékba öntöm és rászóróm a cukrot, rácsavarom a fél citromot és felöntöm vízzel bőségesen, hogy kb kétszer ellepje. Majd addig kevergetve, míg a cukor el nem olvad főzöm teljes lángon, majd forrás után csendesebbre veszem a gázt. Addig kell főzni, míg a meggy teljesen meg nem fő. Akkor az étkezési keményítőt el kell keverni 1 dl hideg vízzel és beleönteni, majd elkeverni. Ettől kicsit sűrűbb lesz. Majd a levesből egy merőkanálnyit kivéve (levéből) egy tányérban elkeverjük a tejszínnel, aztán az egészet visszaöntjük a levesbe. Egyet forralunk, aztán lezárjuk. Ha teljesen kihűlt berakjuk a hűtőbe és jól lehűtjük. Másnapra az igazán finom, mikor összeérnek az ízek.

Lehet enni tejszínhabbal, egy gombóc vanília fagyival, de csak úgy magában is, a nagy nyári melegben kellemes frissítő.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Képgaléria



Archívum

Naptár
<< Június / 2017 >>